Skip to main content

8 Oktober, Dag van de Gevangene

Een dag om te denken aan hen die niet in vrijheid mogen leven, een dag om voor hen te bidden. In Nederland zitten zo’n 9000 mannen en vrouwen gedetineerd.

Als we bidden voor de gevangenen bidden we ook, of misschien juist, voor geestelijke vrijheid.

Geen verslavingen meer, niet aan middelen en geweld of snel geld. Vrijheid om meer en meer te leren kiezen voor het goede.

Ook in de Justitiële Inrichtingen in Nederland is er een kerk om op zondag samen te komen en samen te vieren. Gedetineerden ontmoeten elkaar, bidden en zingen samen, steken een kaars aan voor de mensen die zij missen. En voor de mensen die ze pijn hebben gedaan, voor hun dierbaren en voor de slachtoffers van hun misdaden. Ze bidden om vergeving, om verzoening en soms om vrijspraak. Dat iemand omziet naar hun geliefden voor wie zij nu niet kunnen zorgen. En vooral bidden ze om hoop dat er voor hen een toekomst is.

De ‘Dag van de gevangene’ is er om overal in het land in de kerk stil te staan bij geloofsgemeenschappen waar we anders vaak niet aan denken, zoals de kerk in gevangenissen. De paaskaars brandt ook in de gevangeniskerk, bij de geringsten van onze broeders en zusters.

Voor meer informatie over de ‘Dag van de gevangene’, over deelname aan kerkdiensten in de gevangenis, en over het justitiepastoraat in het algemeen kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.