Skip to main content

De barmhartige gedetineerde

Een paar weken geleden stond het verhaal van de barmhartige Samaritaan op het leesrooster. Ik voelde me niet fit en was nog herstellende van een coronabesmetting. Gelukkig voelde ik mij nog net niet zo vutloos als de gewonde man in de parabel van Jezus. In de parabel wordt de gewonde voorbij gelopen door een priester en een Leviet en juist geholpen door de Samaritaan, degene die de maatschappij met de nek aankijkt, misschien wel een gedetineerde vandaag ten dag. Deze zondag zette dit verhaal mij sterk aan het denken.

Ik vertelde de kerkgangers dat barmhartigheid soms uit onverwachte hoek komt. Helemaal als andere er niet zijn bijvoorbeeld door corona of detentie. Barmhartigheid komt juist van mensen waarvan je het niet verwacht. Een wonder dat ik als dominee in de bajes bijna dagelijks mag meemaken.

Soms staan er echter dingen in de weg tussen contact of barmhartigheid met onze naasten, ook binnen de PI. Ik vertelde over mijn huisbaas die ik soms met de nek aankijk door de dingen die hij doet. Dit leidt tot meningsverschillen en iritaties. Juist dit bleek een riskante uitspraak in de bajeskerkdienst.

Na de dienst, tijdens de koffie, kwam namelijk kerkganger Sjors, gewapend met pen en papier op mij af. Sjors is een indrukwekkende man qua postuur en qua voorkomen. Iemand die nog lang moet zitten en veel vast heeft gezeten, een man die geweld niet schuwt. “Dominee schrijf de naam en het adres van die huisbaas maar op, ik regel dit wel voor u. U weet het hé als je problemen heb, help ik u graag uit de brand”.

Ik leg hem geschrokken maar met een lach uit dat ik zijn aanbod waardeer maar dat ik me afvraag of dit de barmhartigheid is waar we het tijdens de dienst over hadden.

Weken later denk ik er nog vaak aan het voorval met Sjors. Mijn uitspraak had heel anders kunnen aflopen. Waren de intenties van Sjors onbarmhartig of ging er meer barmhartigheid achter schuil dan ik in eerste instantie doorhad? Barmhartigheid vraagt om ontvankelijkheid van zowel gever als ontvanger.

Met mijn huisbaas en met Sjors gaat alles gelukkig goed! Dankzij Sjors kijk ik weer anders naar mijn huisbaas maar ook naar barmhartigheid.

Dominee Joël