Skip to main content

Een goede traditie voortgezet – Norvin Martina in PI Heerhugowaard

Vrijdag 17 mei jl. was de voormalig Kapelaan (prot. geestelijk verzorger) van de beruchte Koraal Specht gevangenis (tegenwoordig: Bon Futuro) op Curaçao voor de tweede maal aanwezig bij de gespreksgroep in onze PI. Bij het zien van deze man kun je je bijna niet voorstellen dat hij in een ander leven ook nog eens een meervoudig Nederlands kampioen powerliften is geweest.

Een man met vele gezichten, zoveel is zeker. De deelnemers van de gespreksgroep hebben echt uitgekeken naar zijn komst en vroegen of het deze keer gewoon in de eigen gespreksruimte kon plaatsvinden, dus tafels eruit en de stoelen in een paar rijtjes gezet. Om 13:00u. begon de viering.

Omkeer

Norvin stelde zich kort voor en legde in een paar zinnen uit waar hij vandaan kwam en hoe blij hij was om weer terug te zijn in Zuyderbos. Vervolgens gaf Joey, die met de kapelaan was meegereisd zijn getuigenis. Dat waren geen loze woorden. Joey, een ervaringsdeskundige, wist wat het was om vast te zitten en vertelde over zijn omkeer, de dag dat hij bewust koos om de weg van de criminaliteit radicaal achter zich te laten. Het was doodstil in de ruimte, en dat is bij ons in de gespreksgroep wel een uniek moment al zeg ik het zelf .

Vurig

Hij gaf het stokje weer over aan kapelaan Martina, die aan de hand van Psalm 40 een aantal zaken in dagelijks leven aan de kaak stelde. Dit deed hij temperamentvol. Ik vermoed dat de bewa’s op de gang zo ongeveer letterlijk konden horen wat de Kapelaan vertelde en hoe hij de aanwezigen bemoedigde om ook open te staan voor een nieuwe toekomst. Norvin Martina 2

Voetwassing

De kapelaan sloot af door de daad bij het woord te voegen. Hij las een stukje uit Johannes 13 waarbij Jezus de voeten van zijn leerlingen wast. Norvin gaf aan dat je soms letterlijk het stof van je oude pad van je voeten af moet wassen om op een nieuw pad te gaan lopen en dus zijn van heel veel aanwezigen de voeten gewassen, naar het Bijbelse voorbeeld. Dit was een heel bijzonder moment. Na afloop waren Norvin en Joey nog beschikbaar voor wat gesprekjes en voor we het wisten was het weer tijd.

Een dag om met een glimlach op terug te kijken en wederom vraagt om een herhaling. –

Justitiedominee Arjen