Skip to main content

Ik ben...

Veel mensen zien op tegen de TBS. Begrijpelijk, want de einddatum is onzeker en je weet niet wat je te wachten staat. Maar er zijn er ook die zeggen: ‘Dit is de beste plek waar ik ooit gezeten heb’.

Het is een zoektocht naar omgaan met je verleden, je delict, je trauma’s, je psychische stoornis of ziekte, je toekomst. Kortom het is een zoektocht naar jezelf.

Wie ben je, wat is er in je leven gebeurd dat het zover heeft kunnen komen? En hoe kun je en ga je dan verder? Wat houd je op de been?

Voor sommigen is het te moeilijk en te confronterend, maar velen lukt het om eruit te komen en buiten weer een leven op te bouwen, al dan niet met een vorm van begeleiding. Het is een pad dat niet over rozen gaat. Het kost tijd, moed en doorzettingsvermogen. Omgaan met teleurstellingen, het soms niet meer zien zitten en dan toch…

Als je durft te kijken naar jezelf en wie je werkelijk bent, gaat het je lukken. Die hoop houdt de patiënten in leven en geeft hen moed om door te gaan.

Het thema van de gedichtenwedstijd ‘Ik ben’ sluit prachtig aan bij deze zoektocht en inspireerde tot mooie gedichten. Een patiënt die ik begeleid sinds h/zij in de kliniek zit, verwoordde het als volgt:

Ik ben
Wie ben ik
Soms ben ik verdrietig, soms ben ik blij
Maar ik voel me niet vrij

Mijn gedachten gaan tekeer
Met veel oud zeer
Wie ben ik
Kan ik het wel
Soms voelt het eng, soms voelt het raar
Uren dat ik staar

In m’n eigen bubbel
Maar wie ben ik
Beetje bij beetje geef ik een blik
Een blik van angst en een blik van pijn
Wie moet ik zijn

Houd hoop, houd moed
Ik ben…

Het komt goed. *

Ik heb hem/haar zien groeien, zien terugvallen, opnieuw zien groeien en zien hopen…en uiteindelijk zien gaan naar een vervolgplek. Ik ben!
Wie zijn wij om een tijdje met hen mee te mogen lopen? Het geeft in ieder geval ook mij te moed te durven geloven in ‘het komt goed’…

Trudy 

RK geestelijkverzorger Oostvaarderskliniek en PieterBaanCentrum, Almere.

 

* de tekst van het gedicht is opgenomen met toestemming van de patiënt

De illustratie is een diamond-painting gemaakt door dezelfde patiënt.