Skip to main content

“Jullie inzet is bijzonder en meer dan welkom. Dankjewel”

“Jullie inzet is bijzonder en meer dan welkom. Dankjewel“ “Jullie maken ons leven hier stukken leefbaarder” “Prettige Feestdagen” “God thank you for the food today”.

Dat zijn enkele citaten die de mannen in de PI Nieuwegein schreven als bedankje voor al die vrijwilligers die hier betrokken zijn.

Wekelijks komen er in de PI vrijwilligers van de kerken. Vrijwilligers die zondag meevieren in de kerkdiensten en daarna samen koffiedrinken met de gedetineerden. Vrijwilligers die muziek maken tijdens de kerkendiensten en kerken die wekelijks voor een bos bloemen bij de kerkdienst zorgen. En er zijn vrijwilligers die hier samen met de mannen de Alphacursus doen.

Andere vrijwilligers zijn betrokken bij het voorleesproject. Ook op afstand proberen de vaders betrokken te blijven bij hun kinderen. Ze lezen voor en de video daarvan wordt naar de kinderen gestuurd. Zo kunnen de kinderen toch steeds hun vader horen en zien.

Weer andere vrijwilligers zamelen kleding in voor gedetineerden die zelf niets hebben. Er zijn vrijwilligers die op bezoek komen bij gedetineerden die anders nooit bezoek zouden krijgen, omdat er werkelijk niemand meer is met wie ze nog contact hebben, of omdat hun familie ver in het buitenland zit. Weer anderen helpen juist om een bezoek mogelijk te maken door kinderen of een minder mobiele partner of moeder naar de PI te rijden.

In de afgelopen weken zijn veel vrijwilligers betrokken geweest bij het samenstellen en uitdelen van de kerstpakketjes voor alle gedetineerden: er werd geld ingezameld, in overleg met beveiliging werd de inhoud van de pakketjes besproken, en een ochtend lang waren vele mensen bezig met het inpakken van de tassen. Zo kon er aan iedere gedetineerde in de aanloop naar Kerstmis een goed gevulde tas uitgereikt worden.

Al die contacten en de betrokkenheid tussen “binnen” en “buiten” zijn ontzettend belangrijk. Voor de gedetineerden, maar evengoed voor de vrijwilligers die weer heel blij waren dat ze dit jaar na alle coronamaatregelen weer naar binnen mochten.

Een paar weken geleden heeft een groepje gedetineerden een cadeautje voor alle vrijwilligers gemaakt. Beschilderden kommen. En zelfs de mannen die vooraf vonden dat ze niet creatief waren, kwamen met prachtige, unieke resultaten: een fraaie schildering, een waarderende tekst, een wens voor de feestdagen, in het Nederlands, Arabisch of Pools. Een kerstpresentje voor al die vrijwilligers.

R.K. justitiepastor Marja