Skip to main content

Kijk vooruit…

Het is dinsdagochtend en de derde dag van het nieuwe jaar. We gaan gespreksgroep doen. Acht mensen, die in de gevangenisunit van JC Zaanstad verblijven (ook wel aangeduid met cluster Oost) schuiven aan bij onze ronde tafel in het stiltecentrum.

Er is een opluchting; de altijd moeizame maand december ligt achter ons en in de groep kijken de deelnemers graag naar voren, hoewel er veel waardering wordt uitgesproken voor de kerkdienst op Eerste kerstdag. De zangeressen zongen geweldig en het enthousiasme aan het eind van de dienst was groot bij het slotlied: ‘Felice navidad’.

‘Wat kan je bijdrage zijn om het jaar wat gelukkig te maken?’, vraag ik onze mensen. De één spreekt over zijn studie, de ander over de vele jaren die hij moet gaan, weer iemand geeft aan dat hij bijna ‘groen’ is en daarvoor de jonko laat staan. Voor een aantal deelnemers de vrijheid in 2023. En dan? Dan ga ik mijn plan om jongerencoach te worden concreet maken zegt Cederic hoopvol. Daar is veel geloof voor nodig, want veel stimulans krijgt hij niet van het personeel op zijn afdeling. ‘Richt je op wie dat wel doet’, adviseert Theo, een oudere medegedetineerde. Dat geeft veel meer positieve energie, dan dat je je hoofd moe maakt door te luisteren naar diegenen, die je wantrouwen. Een link met het richten op de sterren, zoals de magiërs uit het Bijbelverhaal van de komende zondag, is al snel gelegd. Dat is wat telkens nodig is.

Laat je niet afleiden door degenen, die uit zijn op louter hun eigen belang. Het zijn de machtswellustige, snel scorende mensen als Herodes. Ze duiken overal op: in gevangenissen, Bethlehem, Den Haag, waar niet?

Blijf positief gericht op wie je werkelijk verlichten.

Kijk vooruit en laat je bemoedigen door de verlichtende ervaringen van elkaar.

Onze gespreksgroep maakte er een start mee in het nieuwe jaar.

Justitiedominee Martin , JC Zaanstad