Skip to main content

Open

De Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) op Bonaire is een splinternieuwe inrichting die inmiddels zo’n vierenhalf jaar in bedrijf is. Zelf ben ik er als Geestelijk Verzorger nu zo’n anderhalf jaar werkzaam. Het is een inrichting die op Nederlandse leest geschoeid is maar toch een heel eigen karakter heeft. 

Om maar wat te noemen:  de zon die hier 360 dagen per jaar schijnt, de airco’s en ventilatoren die overuren maken, geen gesloten ramen en deuren omwille van enige verkoeling, maar alleen traliewerk. De hitte van de dag wordt moedig verdragen.

De “openheid” van de celdeuren en vensters ervaar ik ook bij de bonte verzameling van gedetineerden. De JICN herbergt arrestanten, gedetineerden in het Huis van Bewaring en de mensen die veroordeeld zijn. Er zijn minderjarigen, jongeren, vrouwen, vreemdelingen, mensen die forensische zorg nodig hebben en de “reguliere” gedetineerden. De gedetineerden die afkomstig zijn van Bonaire, Saba Eustatius - soms ook Sint Maarten, Curaçao of Aruba -, Venezuela, Colombia, Peru of de Dominicaanse Republiek, spreken hun eigen taal, hetzij Papiaments, Spaans, Engels of Nederlands.

In onze kerkruimte wordt er uit volle borst samen gezongen, de handen gaan omhoog als er wordt gebeden en is er altijd wel een gedetineerde die spontaan zijn stem tot “Dios” verheft, al dan niet als reactie op de overwegingen die jij als Geestelijk Verzorger houdt. Zo hoog als de muren zijn en zo gesloten de deuren, zo laagdrempelig en open is de toegang tot de gedetineerden wanneer je met hen spreekt. God raakt de harten van de mensen hier, dat voel en hoor ik, en dat raakt mij dan weer.

Dat beeld van de moeder met haar kind voor de inrichting [zie afbeelding] raakt trouwens ook. Wachten, gemis en uitzien naar, of je nu binnen of buiten bent. Het is te doen zolang je je hart  opent voor die a(A)nder die naast of boven jou staat.

Pastor Marc (RK)