Skip to main content

Verdriet en opluchting

De kerkdienst is afgelopen, er wordt nagepraat en koffie gedronken. John vraagt mij of hij mij onder vier ogen kan spreken ‘gisteren is de inhoudelijke zitting geweest’.

John’s dochter is vijf jaar geleden overleden en hij is daar nog altijd zeer geëmotioneerd en gefrustreerd onder. ‘Ik heb altijd gedacht, mijn schoonzoon heeft het gedaan. Áltijd heeft hij het ontkend.’

John vertelt hoe hij jarenlang gezocht heeft naar onderzoeksmogelijkheden om te achterhalen of zijn schoonzoon de waarheid spreekt. Dan, drie jaar geleden, heeft hij zoveel informatie verzameld, dat de rechter uitspreekt dat het lichaam van zijn dochter opgegraven mag worden voor aanvullend onderzoek. Resultaat: de schoonzoon is inderdaad de dader. ‘Ik was zo kwaad, dat járenlange gelieg en getreiter’. John gaat naar Antwerpen en regelt een wapen. Eén keer de trekker overhalen is genoeg.

Ik vraag John wat de zitting met hem gedaan heeft. Hij noemt meteen: ‘De rechter vroeg mij ‘heeft u spijt?’ John zegt tegen mij dat hij heel goed weet dat het niet goed is wat hij gedaan heeft en dat zijn antwoord hem TBS kan opleveren.

Ik vraag hem wat hij de rechter geantwoord heeft. Hij zegt: ‘Toen heb ik teruggevraagd: wat zou u in mijn situatie gedaan hebben? Toen zei hij: daar kan ik binnen het bestek van de zitting geen antwoord op geven. Toen heb ik gezegd: dan weet ik genoeg. Maar om op uw vraag terug te komen: het antwoord is nee. Ik ben zó opgelucht dat ik die *** nooit meer tegenkom!’ Ik begrijp hem wel.

Er vloeien tranen, we praten over zijn verdriet. ‘Ik kan nu pas gaan verwerken dat mijn dochter nooit meer terugkomt.’

John komt enkele weken later de uitspraak melden: hij heeft zijn straf er al bijna opzitten (4 jaar cel) en zal voor een korte periode (waarschijnlijk 1,5 jaar) in een TBS-kliniek opgenomen worden. Er is al snel plaats voor hem en hij heeft iets voor me gemaakt: ‘Pas openmaken als ik weg ben hoor!’. Het is het gebed van Franciscus, gekalligrafeerd en voorzien van gekleurde takjes. Ik ben ontroerd.

John is een gefingeerde naam.

 

Door: Justitiedominee Els