Skip to main content

Bajesagenda’s op weg naar gevangenissen in binnen- en buitenland

In december gaan 25.000 nieuwe Bajesagenda’s 2024 op weg naar gedetineerden in Nederland, Vlaanderen en andere plekken in de wereld. De 37ste editie heeft als thema: ‘Ik ben…’. Een thema om na te denken over wie je bent, maar ook een verwijzing naar de vele ‘Ik ben…’-uitspraken in de Bijbel. De Bajesagenda

wordt verspreid door de dominees en pastores van het Justitiepastoraat. De agenda is onder gedetineerden razend populair en voor velen onmisbaar.

Iemand die vast komt te zitten, beschikt niet over een mobiele telefoon, en heeft nauwelijks toegang tot internet. De Bajesagenda is een agenda ‘PLUS. Een agenda om activiteiten en afspraken te noteren. Om telefoonnummers van je partner, je kinderen of je advocaat te onthouden. Om aantekeningen te maken, of jouw gedachten op te schrijven.

Een Plus-agenda vanwege alle informatie en inspiratie voor gedetineerden. Uitleg over het christelijk geloof. Wat betekenen Kerst, Pasen en Pinksteren? Voor elke dag een bijbeltekst. Hoe kun je bidden? Hoe vraag je een gesprek aan met de geestelijk verzorger? En waar kun je terecht als je vrijkomt?

Gedichtenwedstrijd

De productie van de agenda start met een gedichtenwedstrijd. Gedetineerden maken gedichten, songteksten, raps en tekeningen bij het nieuwe thema. Dit jaar werden meer dan 100 gedichten en songtesten ingestuurd. De meeste vinden een plek in de agenda. Er worden drie inzendingen genomineerd voor het Exodusconcert dat op 4 oktober jl. werd opgenomen in JC Zaanstad. Douwe Bob koos de winnende inzending en maakte er een song van. KRO-NCRV zond het concert en alle interviews uit in het programma Volgspot op NPO Radio 5 (uitzending van vrijdag 7 oktober 2023: Volgspot voor de dertiende keer de bajes in | NPO Radio 5).

Thema ‘Ik ben …’

Achter ‘Ik ben …’ kun je woorden zetten zoals: blij, boos, bijzonder of alleen. Maar ook: ik ben een papa, een mama, een zoon, een dochter of een vriend. De agenda stimuleert gedetineerden om na te denken en te praten over wie ze zijn, hoe hun leven ervoor staat en hoe zij hun toekomst zien. De Ik-ben-verhalen uit de Bijbel kunnen daarbij helpen. Jezus zegt over zichzelf dat Hij de deur is, de goede herder, de weg, waarheid en het leven. Als God in de Bijbel zegt ‘Ik ben die Ik ben’, dan bedoelt Hij dat de grote IK BEN (God) er altijd voor je is. Dit thema is door de hele agenda verwerkt.

Reactie van Daan die claustrofobie heeft

Ark Mission en het Justitiepastoraat krijgen vaak reacties binnen op de agenda.

Daan (niet zijn echte naam) schreef ons het volgende:

‘Aan het eind van de middag moet ik mijn cel weer in. De deur gaat dan op slot. Al snel komen de muren op mij af. Ik word bang, omdat ik weet dat de deur pas de volgende ochtend opengaat. Soms krijg ik bijna een paniekaanval. Dan lees ik de dagtekst en ga ik bidden. De agenda is héél belangrijk voor mij. De teksten raken me en én ik merk dat bidden helpt.’

 

Pjotr (niet zijn echte naam) uit Polen heeft op zijn 24ste al bijna zes jaar in de gevangenis gezeten. Hij vertelt na zijn vrijlating:

‘Ik heb vijf verschillende agenda’s, en ze staan op een rijtje in mijn kamer. Het herinnert me aan de tijd waar ik niet naar terug wil.’ Tijdens zijn detentie keert hij terug naar de God die hij mede door zijn opvoeding heeft leren kennen. Zijn geloof wordt volledig vernieuwd. ‘Zonder God was ik allang dood!’ Hij is al een paar jaar vrij, op het rechte pad en helpt andere jongeren door hen te coachen en zijn verhaal van geloof en hoop te delen.

Uitreiking eerste exemplaar

Op zondag 26 november werd het eerste exemplaar overhandigd aan een gedetineerde in de PI (Penitentiaire Inrichting) in Krimpen aan den IJssel. Jezus’ uitspraak ‘Ik ben de goede herder’ was het thema de kerkdienst. Over dat Jezus een leidsman en beschermer wil zijn. En de prikkelende vraag: ‘Bij welke kudde hoor jij, of wil je horen?’ Uit welke kudde kwam je voordat je vast kwam te zitten. Is dat ook de kudde waar je straks bij wilt horen?

Ruud Hanneke  Fons

Foto v.l.n.r.: Ruud Kraan (directeur Ark Mission), ds. Hanneke Allewijn (predikant in PI Krimpen aan den IJssel) en Fons Flierman (adjunct-hoofdaalmoezenier bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid).

Wereldwijd

De Bajesagenda is een samenwerkingsproject van Ark Mission met het Protestantse en Rooms-katholieke Justitiepastoraat. De agenda wordt over de hele wereld verspreid. In alle detentiecentra in Nederland, op Curaçao en Bonaire, in Vlaamse gevangenissen, en aan Nederlanders die in buitenlandse cellen vastzitten. De agenda komt voor het grootste deel tot stand door donaties van particulieren. Meer informatie: www.bajesagenda.nl