Skip to main content

Paasgroetenactie

Het is al jaren een traditie: in kerkdiensten in gevangenissen in heel Nederland worden rond Palmpasen en Pasen paasgroetenkaarten uitgereikt: Een kaart met een handgeschreven groet en een lege kaart met een postzegel om iemand anders een groet te kunnen sturen.

De PI Zwolle had op zondag 24 maart de primeur:

in drie achtereenvolgende diensten reikte een lid van het dagelijks bestuur van de Protestantse Kerk kaarten uit aan gedetineerden. 

Van het donker naar het licht

Dat de gevangenis in Zwolle de eerste is waar de paasgroeten worden overhandigd, is geen toeval. De afbeelding op de voorkant van de kaart van dit jaar is geschilderd door een vrouwelijke gedetineerde in deze gevangenis. Op de afbeelding is een riviertje geschilderd met links een donker, onheilspellend landschap. Aan de rechteroever van het water is juist veel groen, licht, en een stralend vergezicht. Op de brug over het riviertje staat Jezus. Hij wenkt de mensen links: ‘Ga mee! Kom van het donker naar het licht!’Alle diensten werden feestelijk opgeluisterd door muziekband Trinity. Dat maakte het voor de gedetineerden tot een klein feestje. thumbnail IMG 0055

Een kaart voor mijn moeder

In de afgelopen weken schreven gemeenteleden van protestantse gemeenten in het hele land paasgroeten voor gedetineerden. Daardoor konden er dit jaar bijna 35.000 kaarten aan gedetineerden in het hele land overhandigd worden.

De extra kaart met postzegel voelt voor velen als een cadeautje. “Nu kan ik mijn kinderen een kaart sturen”, vertelde een van de gedetineerden. Een ander heeft ook een mooie bestemming: “Deze kaart is voor mijn moeder.” 

Paasgroetenactie 

De paasgroetenactie is een jaarlijkse actie van de Protestantse Kerk in Nederland, samen met KokBoekencentrum, stichting Epafras en het protestants justitiepastoraat.

 

In het dagblad de Trouw staat een mooie raportage over deze dag: Een paasgroet in de gevangenis: ‘Het is geweldig als iemand van buiten aan je denkt’ | Trouw